Web Site in lucru!

Colecția Philemon


Carl Jung„Suflete al meu, unde ești? Mă auzi? Vorbesc, te chem, ești aici? M-am reîntors, sunt din nou aici – mi-am scuturat de pe picioare colbul tuturor țărilor și am venit la tine, sunt la tine; după o călătorie lungă de ani de zile, am ajuns din nou la tine… Eu am găsit calea dreaptă, ea m-a adus la tine, sufletul meu. Mă reîntorc, ars și purificat. Mă mai cunoști?… Dă-mi mâna, suflete al meu, aproape uitat.. Câtă căldură în bucuria de a te revedea, suflete îndelung tăgăduit. Viața m-a adus din nou la tine. Să-i mulțumim vieții că am trăit, pentru toate ceasurile senine și pentru cele triste, pentru fiecare bucurie, pentru fiecare durere. Cu tine, suflete, călătoria mea va merge mai departe. Cu tine vreau să călătoresc și să urc spre singurătatea mea”

 

PHILEMON

– Psihologie, gnostică, esoterism, șamanism, cultură umanistă –

Philemon

Tu cunoști, o Philemon, înțelepciunea lucrurilor care vor veni, de aceea ești bătrân, o, atât de arhibătrân…

Știi tu, cititorule, că fantasma e cealaltă realitate?

PHILEMON – noua colecție a Editurii Nemira – poartă numele ghidului spiritual al lui Carl Gustav Jung. El este angemonul – ființa cu chip de diavol și plutire de înger – fantasma vie și călăuza lui Jung pe calea Sinelui.

Viu în suflet, Philemon a pătruns, treptat, din negura timpurilor în viața reală. Ideile lui Jung despre obiectivitatea psihicului și despre actualitatea sufletului se datorează lucrurilor formulate și exprimate de Philemon.

Cum și de ce s-a constelat această fantasmă?

Crima injustă căreia îi cade victimă Philemon (împreună cu soția lui Baucis) în Faust, ajung să ritmeze viața cea mai pofundă a lui Jung și nevoia de a-i asigura un alt destin. Greșeala făcută de Goethe, cel despre care se zvonea în familie că ar fi străbunicul lui, trebuia remediată și Jung a simțit un fel de datorie karmică să realizeze această sarcină suprapersonală. Așa se explică și inscripția de deasupra intrării în turnul de la Bollingen: Philemonis Sacrum – Fausti Poenitentia.

Putem schimba trecutul? Se pare că da, asta încearcă Jung să ne ajute să înțelegem. Și încă ceva, nu doar că putem, dar avem și datoria sacră de a-l schimba și de a-i ajuta, astfel, pe strămoșii, pe morții noștri, să se desăvârșească. Pentru a reuși, trebuie să ne extragem din magma mimesisului și să înțelegem cine suntem cu adevărat. Este și miza colecției PHILEMON a Editurii Nemira.

Ce cărți vă propune PHILEMON?

Ne vom orienta spre lucrările care continuă munca titanică a lui Jung de descifrare a naturii umane înseși, cu părțile ei bune și rele, cu frumosul și urâțenia sa, cu profunzimile și suprafețele sale, cu lumina și întunecimile ei nebănuite. Este vorba de o sarcină enormă și încă neîmplinită, dar rezultatele lui Jung și ale celor care îi continuă fidel munca sunt, o să vedeți, încurajante, și par să anunțe un răspuns la cele mai ardente întrebări ale omului de astăzi.

De la colaboratori apropiați, până la interpreți contemporani cu noi – care au avantajul de a revizita marea operă a culturii moderne occidentale după apariția Cărții Roșii -, autorii colecției vă vor ajuta să pătrundeți cele mai fascinante subiecte jungiene: inconștient colectiv (psihic obiectiv), arhetip (umbra, animus-anima, sine), spirit, suflet, individuare, autorealizare, moarte și evoluție, imaginație activă, vis, fantasmă, simbol, basm, artă vizionară, sincronicitate.

Spre deosebire de alte colecții de psihologie de pe piața românească de carte, destinate îndeosebi publicului de specialitate și preocupate de chestiunile tehnice ale psihoterapiei, PHILEMON intenționează să-i familiarizeze pe cititori cu o psihologie extinsă, interdisciplinară și interculturală, exact așa cum și-a dorit Jung să se alcătuiască filonul jungian în cultura umanității. Mai mult decât o psihologie, vă vom oferi o veritabilă mistică a psihicului pentru că, să nu uităm, filosofia jungiană este înainte de orice o reflecție în spațiul sacru, iar Jung însuși a fost mai mult decât un psiholog: lui îi datorăm redeschiderea, cu deosebită vigoare, a sursei gnostice a culturii umanității. Faptul că unii pacienți îl considerau „duhovnicul” lor nu face decât să arate că terapia analitică este aidoma unui serviciu divin, o muncă dedicată de om lui Dumnezeu, un proces prin intermediul căruia omul devine tot mai conștient de sine, iar Creatorul tot mai conștient de creația Sa.

Intenția lui Jung de a se adresa unui public mult mai vast decât cel al specialiștilor în psihologie devine pentru noi o profesiune de credință, de aceea cărțile pe care vi le propunem sunt nu numai un excelent instrument de psihoterapie, ci și un cadru complex de autocunoaștere și de realizare a expansiunii conștiinței pentru toți cititorii interesați de propria lor dezvoltare. Vreți să înțelegeți mai profund chestiuni legate de destin și menire personală? Vreți să știți cum să împăcați marile opoziții care vă frământă sufletul? Sunteți interesați de jocul nebuniei divine care-i face pe oameni să proiecteze fragmente din propriul suflet și să trăiescă în iluzie? Vreți să deveniți mai înțelepți, așa cum credea Jung că trebuie să ne propunem cu toții? Vreți să realizați menirea divină a propriei vieți și să ieșiți din ea mai conștienți decât ați intrat? Cărțile din colecța Philemon vă vor fi de un real sprijin și, vă asigurăm, o să descoperiți cu ajutorul lor o plăcere a lecturii pe care fie ați pierdut-o, luați de valurile vieții, fie nu ați cunoscut-o niciodată, în mod real.

„Azi nu se mai poate fără suflet!”, ne spun – urmându-l pe Jung – autorii noștri, de aceea nu mai ajung nici preceptele religioase, nici postulatele filosofice, nici psihologiile bazate pe reguli și tehnici. Sufletul nostru, vechi de două milioane de ani, tinde spre întregire și cărțile colecției PHILEMON vor arăta, fiecare în parte și în stilul specific autorului, ipostaze ale realizării completitudinii (Sinele).

Regăsirea sufletului și întregirea sunt ținta ultimă și scopul vieții, iată lecția pe care o primim de la Jung, semenul nostru mai mare, mai înțelept, mai experimentat, mai curajos și, cu siguranță, mai plin de har. Să dăm deci curs dorului cel mai adânc, dorul de suflet, grăind împreună cu Jung și reiterând, împreună cu jungienii, căutarea lui – „Dă-mi mâna, suflete al meu…” – pentru că totul stă în puterea noastră, în voința noastră, în priceperea noastră, în dăruirea noastră.

PHILEMON – o colecție altfel

Intenționăm să facem din PHILEMON prima colecție cu adevărat interactivă pe piața de carte din România, o colecție pedagogică stricto sensu, care să-i găzduiască pe autorii și pe cititorii ei în aceeași casă protectoare jungiană. Vom realiza conferințe, seminarii și ateliere de inițiere jungiană, prilej cu care ne vom dedica celor mai semnificative subiecte propuse de autorii noștri, dar tema transversală care va străbate ca un fir roșu toate activitățile este analiza jungiană a viselor. Vom încerca să-i familiarizăm pe cititori cu modul în care Jung însuși a expus în fața celor pe care-i forma ca analiști, premisele acestei activități atât de speciale și de importante care ne arată că trăim și noaptea, atunci când sufletul nostru se trezește. Sperăm ca pedagogia bogată și subtilă pe care o vom oferi cititorilor noștri să reprezinte o veritabilă inițiere în scrierea propriilor cărți roșii, în realizarea propriei opere, folosind protomateria ce se revarsă în vise, fantasme, idei neobișnuite, presimțiri și alte manifestări curioase și neliniștitoare care alcătuiesc spațiul certitudinilor noastre subiective.Lasă un comentariu