Web Site in lucru!

Fragment din „Pisica: O poveste despre răscumpărarea femininului”

Publicat pe: 26-10-2016 de admin

„În practica analitică, observăm că pacienții au deseori vise arhetipale importante pe care nu le recunosc ca atare. Câteodată, unele persoane se trezesc profund zguduite dintr-un vis arhetipal și nu trebuie să le mai spunem ceva despre vis. Simt și știu ele însele că li s-a întâmplat ceva esențial. Toată emoția transformatoare a visului le-a fost transmisă. Dar, alteori, întâlnim vise ce conțin elemente arhetipale foarte importante, pe care pacienții ni le povestescpe un ton ușuratic. Nu realizează deloc că există în ele ceva mai mult decât de obicei. Singura reacție pe care o au e aceea că în loc să fie zguduiți sunt puțin descumpăniți. Râd scurt și spun: „Am avut un vis caraghios azi-noapte – genul de vis pe care nu-l pot lega de nimic cunoscut.“

Pisica

Marie-Louise von Franz și C.G. Jung prin 1960

În acest caz, dacă nu îți dai seama că e vorba despre un vis arhetipal, dacă nu îi sesizezi profunzimea, îți scapă o mare ocazie, întrucât, așa cum a arătat Jung, în terapie, experiența arhetipală este singurul factor de vindecare. Toate tehnicile pe care le utilizăm au rolul de a-i ajuta pe oameni să se deschidă unei experiențe arhetipale. Dar numai inconștientul ne poate trimite această experiență și acesta este un act de grație pe care nu îl putem forța; putem doar să-l așteptăm, să pregătim analizantul în vederea lui și să sperăm că se va produce. Dacă nu se produce, nu poți să faci mare lucru. Poți să favorizezi un oarecare progres prin sfaturi sau ceva de acest fel, dar asta nu va duce la o adevărată vindecare, nu va fi de un ajutor real. Câteodată, evenimentul arhetipal ajutător apare într-un mod nebănuit într-un vis fugitiv pe care indivizii ți-l povestesc cu un zâmbet stânjenit, dar când îi întrebi: „Ce asociații faceți?“ ei îți răspund „Niciuna“ sau îți spun un lucru pe care îl cunosc deja de multă vreme. Acestea sunt lucruri de care trebuie să fim conștienți.

Văd din ce în ce mai des persoane care nu au învățat cum să caute asociațiile corecte. Mulți pacienți au tendința de a sări direct la interpretare în loc să facă o asociație. Au un vis și își spun „Oh, sunt din nou cuprins de un complex matern negativ“ sau ceva de acest fel. Trebuie să renunțați la acest obicei. Aceasta e o opinie conștientă: ea ar putea fi adevărată, dar în 95% dintre cazuri e falsă. Și este chiar o tentativă a conștientului de a înlătura problema zicând „O, toate astea le știu“, ca să o arunce la gunoi. Așa încât, trebuie spus pacientului: „Nu, așteaptă. Uită-te puțin. Ce asociezi cu…“ ceva din vis. Veți descoperi atunci că oamenii care nu au fost zguduiți de visele lor arhetipale fac, de regulă, foarte puține asocieri sau fac asocieri banale și sărace. „Focul?“, îi întrebi tu. „Focul arde“, spun ei, „Am văzut odată un incendiu“ sau ceva banal de felul ăsta. Cu alte cuvinte, conținutul experienței arhetipale nu i-a atins, și în acest caz, ca analiști, trebuie să cunoașteți voi înșivă profunzimea și greutatea emoțională a ceea ce se petrece în ei și să o puteți exprima într-un fel.

În schimb, nu are rost să-i copleșiți pe analizanți cu asociații mitologice. Trebuie să le cunoașteți voi, ca analiști, dar nu trebuie să-i bombardați pe pacienți cu ele. Trebuie să le cunoașteți pentru a fi voi înșivă surprinși și impresionați de ele, de tema lor, și atunci, într-un fel sau altul, veți găsi cuvintele potrivite sau contextul convenabil pentru a exprima ceea ce simțiți. Iar aceasta se va petrece în focul momentului, nu veți putea învăța dinainte cum să procedați. Dar ceea ce puteți învăța e cum să vă apropiați de materialul arhetipal, cum să-l recunoașteți, cum să îi apreciați profunzimea; în acest fel veți fi pregătiți pentru a reacționa corect. În acest scop practicăm noi interpretarea basmelor.

Basmele sunt mult mai greu de interpretat decât povestirile de tip saga în care eroul sau eroina sunt ființe obișnuite. Într-o saga, de exemplu, un om se duce noaptea într-un castel în ruină și deodată se ridică din pământ un șarpe cu o coroană de aur care cere să fie sărutat, și atunci se preschimbă într-o fată frumoasă etc. El este un om obișnuit, ca mine sau ca tine. Și firul poveștii urmărește toate reacțiile lui, cum ar fi, de pildă, că se gândește: „Nu, nu vreau să sărut un animal cu sânge rece atât de scârbos“, și tremură de frică, sau că apoi își spune „Oh, la urma urmei, e și el o biată ființă“ sau altceva. Sunt descrise toate emoțiile lui. Eroul unor astfel de legende are reacții umane.”Tags: ,


Lasă un comentariu