Web Site in lucru!

Lansarea romanului ACOLO, de Lavinia Bârlogeanu, sâmbătă la Gaudeamus!

Publicat pe: 18-11-2014 de admin

Acolo - Lavinia BarlogeanuSâmbătă, la Târgul Internaţional de carte Gaudeamus, vă invităm la standul Nemira din pavilionul central pentru lansarea romanului ACOLO, semnat de Lavinia Bârlogeanu. Evenimentul are loc de la ora 17.45. Participă: Carmen Muşat, Ovidiu Şimonca, Luiza Barcan, Claudia Vîlceanu, Odilia Roşianu şi, bineînţeles, autoarea.

Romanul Laviniei Bârlogeanu depășește graniţele unei opţiuni tematice, înspre construirea autentică a unei literaturi bântuite de fantome, blestem și răzbunare, culminând cu forţa explozivă a transformării personajelor.

Imagine vie a puterii unei anime capricioase și devastatoare, această carte fascinantă reprezintă o incursiune în profunzimile sufletului unui bărbat trecut de tinereţe, Marc, și în viața lui tulburată de apariția unei tinere, Theresa, care pretinde că iubește atât de mult pictura, încât pare să sfârșească prin a nu mai distinge delirul imagistic de realitate. Fermecată de anumite picturi, inventează căi de explorare a unor lumi paralele, contorsionate, întrepătrunse cu viaţa ei de zi cu zi. ACOLO și aici se suprapun într-o arhitectură etajată, cu planuri întrepătrunse, în care Theresa se comportă în tablou ca în realitate și ia realitatea drept tablou. Cum reușește să-l atragă și pe Marc în acest joc, sau delir, sau univers paralel? Ce urmări are această evaziune din real asupra Marthei, soția lui Marc?

Și dacă într-o zi, furioasă pe lașitatea și ușurința cu care ai respins-o, dorința ta cea mai adâncă și-ar aminti de tine și ar reveni deghizată în destin? Ai fi acolo pentru ea, ai știi să îi dai crezare și ai avea, măcar atunci, curajul de a o împlini? Tot ceea ce dorința noastră nu a putut atinge cândva, tot ceea ce i-a fost interzis a luat calea adâncului sau a cerului. În adânc a devenit umbră sau fantasmă, în cer a devenit ideal îndepărtat sau vânare de vânt. Dar în niciun alt loc nu se va împlini dorința decât pe pământ, acolo unde a încolțit, în inima roditoare și îndărătnică a omului. Lavinia Bârlogeanu ne aduce prin acest nou roman încă o dovadă a modului în care Sinele, prin forța lui arhetipală, irumpe în viața noastră cea de toate zilele, salvând-o de la banalitate și lipsă de rost. Uneori Sinele ni se arată în ultima variantă recognoscibilă, ca Sinea noastră cea mai adâncă, și ne forțează să ne repunem pe calea mirabilă a destinului.  (Claudia Vîlceanu)Tags: , , ,


Lasă un comentariu